Dżem ze skórki pomarańczowej

Za oknem zima, a my proponujemy ugotować pachnący, słoneczny kolor dżem ze skórki pomarańczy . Tak, tak, te właśnie skórki, które zwykle wyrzucamy lub przygotowujemy z nich kandyzowane owoce. Owoce kandyzowane są oczywiście bardzo smaczne, ale dzisiaj przyjrzymy się ciekawszemu przepisowi . Skórki pomarańczy przygotowane w opisany poniżej oryginalny sposób są wyśmienite zarówno w formie konfitury, jak i mogą posłużyć jako dekoracja do różnego rodzaju wypieków i deserów. Ponadto loki mogą być suszone w piecu, zawijane w cukier puder i używane / przechowywane jako owoce kandyzowane.

Składniki :

  • skórka pomarańczowa – 300 gr;
  • cukier – 300-350 gr;
  • woda lub sok pomarańczowy 300-350 ml;
  • sok z cytryny – 1-1,5 łyżki;
  • sól – około 3-4 łyżeczki;
  • imbir, cynamon, wanilia – opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze należy dokładnie umyć (lepiej wyparzyć wrzącą wodą), pokroić na cztery części i obrać. Następnie ostrożnie usuń białą część od wewnątrz, tak zwane albedo, z grubej skorupy. Każdy plasterek pokrój na dwie lub trzy części (w zależności od wielkości pomarańczy).
  2. Powstałe paski włóż do emaliowanej miski, zalej zimną wodą, dodaj jedną łyżeczkę soli i podpal. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie spuść wodę i powtórz procedurę jeszcze dwa lub trzy razy. Słona woda pomoże skórce pomarańczowej stracić gorycz.
  3. Zwiń paski skórki w ciasny lok i nawlecz je na ciasną nitkę. Przygotuj syrop z wody i cukru. Zanurz powstałe perełki skórki w gorącym syropie i gotuj przez około piętnaście minut. Pozostaw dżem na dwanaście godzin.
  4. Gdy syrop cukrowy dobrze namoczy skórki, zagotuj dżem. Aby to zrobić, odłóż miskę dżemu z powrotem do ognia, gotuj i gotuj na wolnym ogniu przez około trzydzieści do czterdziestu minut.
  5. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj do dżemu sok z cytryny i przyprawy (do smaku). Pozwól dżemowi ostygnąć, ostrożnie zdejmij z nitki, przelej do wysterylizowanych słoików.

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *